02 Mayıs 2024 Perşembe

Get Adobe Flash player

images
Zigana Dağı Turizm Bölgesi (II)
05.01.2013

 Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Stratejisi'yle ilgili taslak çalışmayı 2006 Ağustos ayında yayımlamıştı. Bu stratejiye gelen görüşler doğrultusunda çalışma bir kez daha gözden geçirildi ve turizm bölgesi yapılacak yerler netleştirildi. (Bu yerler arasında Zigana dağıda var.) Stratejiye göre temel amaç, 2023 yılına kadar turist sayısı ve turizm gelirinde ilk 5 ülke arasına girmek. Stratejinin hedeflerine ulaşmak için de 2007-2013 yılları arasında bir eylem planı uygulanacak. Bu kapsamda 6 yıl içinde 174 eylemden oluşan plan yaşama geçirilecek. Planda sektörün talep ettiği vergi indirimleriyle ilgili net bir ifadeye yer verilmezken; özellikle dar gelirli yurttaşların tatile çıkabilmesi için ucuz tatil imkanı sağlayan tesislerin desteklenmesine ilişkin eylem taahhütleri yer alıyor.

İşte yıl 2008 ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “ Dar gelirliye tatil özendirilecek” söylevi yine söylemde kaldı.

“Zigana Dağı projesi ”hayata geçirilir meye çalışılmakta ancak işletmeciliğin bir Turizm için yeterli düzeyde tesis, kalifiye eleman, ulaşımda kolaylık, sosyal ve kültürel açıdan atılım, doğal güzellikler ve cazibe merkezi yapacak yatırımlar ortada yok.

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve İlanına İlişkin Yönetmelik , , Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 16/4/2004 No : 2004/7253, Dayandığı Kanunun Tarihi : 12/3/1982 No : 2634, Yayımlandığı R.Gazetenin Tarihi : 15/5/2004 No : 25463 dür. Bu yönetmeliğin Amaç ve kapsamı; ” Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinin belirlenmesine ve belirleme sürecinde görev alacak çalışma komisyonlarının oluşturulmasına, bu komisyonların görev ve yetkileri ile çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

İşte Bu yönetmeliğe dayanılarak, Trabzon ve Gümüşhane İl Özel İdaresi Arasında 2001 Yılında Kurulan "Doğu Karadeniz Zigana Turizm Birliği"nin, 2001-2007 arasında ne yaptı şimdilik incelememiz ve yazımız dışında tutuyorum ama bu birliğin bütçesi 2007 yılında 544 bin YTL. Şimdi bu bütçe bu birlik katılımcılarına mı yetecek ? yoksa evet yoksa beklenen umutlara mı?

Ama umutlar. Doğu Karadeniz'in en önemli yatırımı olan duble yolun bu bölgeye yılda 8-10 milyon insan yerli ve yabancı turist getireceği ve Doğu Karadeniz'de bulunan illerimizin hem turizm açısından, hem de ekonomik açıdan büyük bir gelişim sürecine girecekleri beklenmektedir. Evet dediğimiz gibi beklenmektedir sadece beklenmektedir.

Siz yatırım yapmayın, siz alt yapı oluşturmayın, bakir doğaya güvenin nimetlerine sığının. Liforida gibi her sezon çiçek açacak ürün verecek diye bekleyin. Demezler mi Yan gel yat Osman, bir dönüm bostan.

Tabiî ki, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Ordu illerinin yöneticilerinin katılımıyla oluşturulan Doğu Karadeniz Kalkınma Birliği'nin genel hedefleri arasında Doğu Karadeniz'in turizm envanterini hazırlamak olması unut vericidir. Yine bu birliğin yörenin turistik ve tarihi değerleri ortaya çıkartmak amaçlı olması. AB fonlarından hibe ve yardım almak gibi amaçlar birliğin hazırlayacağı projele destek sağlamak. Bence en önemli gelişme olarak görülmektedir. Anadolu’da bir deyim vardır “ konu çevre,sonuç bol çene” olmasını istemiyorsak bu gibi girişimlerin desteklenmesi ve yörenin girişimcileriyle birlikte yöre halkının da katkısının sağlanması gerekmektedir.

Zigana Kış ve Kayak Sporları Merkezi'nde 40 oda, 100 yatak kapasiteli

Bin metreye ve bin 800 metreye kadar ulaşan iki farklı pist

Bölgede bulunan diğer yaylaların merkezinde olması nedeniyle önemli bir konumda bulunan Zigana'nın atlı doğa yürüyüşü, dağcılık, trekking, paletle karda yürüyüş gibi sporlara da uygun ortam sunduğunu, yine dağda turizm belgesi bulunmayan kendin pişir kendin ye tesissilerinin bulunduğu,

Zigana Dağı Karadeniz Bölgesi'nde tek olma ayrıcalığına ve avantajına sahiptir. Ancak Zigana coğrafyası sahipsizdir.

Mangalda et pişirenin, beyaz örtüler üzerinde servis yapa bilmesi için, sadece bu sektördeki eğitimlerden birkaç tanesini alması gerekir hemde Zigana dağı üzerinde kurulacak olan Zigana Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek okulundan. Bu yeterlimi hayır tabiî ki yöre halkının turizmimle gelişen yöreleri gezdirilmesi gerekmektedir.

Önce para değil önce proje , projesiz uygulama ise işte Zigana dağı.

“Zigana coğrafyası korumaya ve kollanamaya muhtaçtır.”

Bu Yazi 9424 Defa Okunmustur.
Yorumlar ( 0 ) Onay bekleyen ( 0 )