02 Mayıs 2024 Perşembe

Get Adobe Flash player

images
ZİGANA COĞRAFYASI (III)
05.01.2013

 Gümüşhane’miz Hakkında bilgilerimizi bir tazeleyelim; 6575 km2 yüzölçümü ve 2000 yılı sayım sonuçlarına göre 186.953 kişilik nüfusu ile merkez dışında 5 tane ilçeye sahip olan Gümüşhane ili, iller arasında kişi baş düşen gayri milli hasıla sıralamasında 62 sırada yer almakta, illerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında ise 71. sırada yer almaktadır. Okur yazar oranının % 86.4 olduğu ilde, iktisadi faal nüfusun % 76.5 Ziraat, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe istihdam edilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) öncülüğünde sürdürülen "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" (ADNKS) uygulamasının sonuçları açıklandı. Türkiye’nin nüfusu, 31 Aralık 2007 tarihi esas alınarak ve toplam 70 milyon 586 bin 256 kişi olarak belirlendi. Bu sonuca göre Gümüşhane nüfusu en az olan iller sıralamasında 130 bin 825 kişiyle sondan 5. sırada yer almaktadır. Bu sonuç bize çok şey anlata bilir ama biz sadece buradan anladığımızı çıkarmaya çalışacağız. Anladıklarımızdan öncelikli olan şudur ki Gümüşhane belediyesinin kişi başı aldığı gelirleri bu durumda kesinlikle azalacaktır.

Diğer taraftan, ilin meşhur olan Elma, pestil, Köme ve kuşburnu verileri de malum hatta şimdiden pestil ve köme üretimi için gerekli olan cevizde de ilde açık var. Ceviz de o kadar çabuk yetişen bir meyve değildir. Ceviz ağacı dikildikten en kısa 5 yıl sonra ürün verir bazı türlerde de 3 yıl olduğu bilinmektedir. Bu açığın kapatılması için o yörede çabuk yetişecek ceviz cinsi için araştırma yapıldığını Sayın Gümüşhane Vekilimiz Doç. Dr. Kemalettin AYDIN’ın açıkladığı. Vekilimizin Gümüşhane ile ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda duyarlı olması takdire şayandır.

Sadece bir firmanın organik tarım yatırımları ilin şimdilik onur kaynakları arasında yer almakla birlikte bu sadece bölgesel olmaktan öteye gitmemektedir. İlle ilgili ekonomik veriler iç açıcı olmadığından burada tekrar deklere etmeyeceğim. Ama sonuç ortadadır.

26.Ocak.2008 tarihinde GÜSİAD'ın (GÜMÜŞHANE Sanayici ve İşadamları Derneği) İstanbul Dedeman Oteli'nde düzenlediği tanışma toplantısı gerçekleşti.

Benimde katıldığım bu toplantıya, Gümüşhane milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin Aydın ve Prof. Dr. Yahya Doğan, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ile dernek üyesi işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GÜSİAD Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, "Gümüşhane'mizde Aydın Doğan tarafından başlatılan organik tarımın ihale ve yapım aşamasında olan Kelkit ve Sadak barajlarının tamamlanmasıyla gelişeceğini düşünüyoruz" dedi. Başkanın bu sözüyle Gümüşhane ili için olumlu gelişmelerin olacağının şimdiden haber vermektedir. Asıl güzel haber Milletvekilimiz Doç. Dr. Kemalettin Aydın’ın İl için yaptığı çalışmaların ortaya koyduğu kısa, orta ve uzun vadeli sonuçlardır. Her iki milletvekilinin de Şehirde üniversite açılması yönündeki büyük gayretleri takdire şayandır. Bu şehir akademik kariyerli milletvekilleri sayesinde gelemeyeceği yer yoktur. Milletvekilimiz Prof. Dr. Yahya Doğan’da, Gümüşhane’nin kalkınması için ne gerekiyorsa onu yapacağız mesajları sevindirici mesajlardır. Ama burada altını çizmeden geçemeyeceğiz bir konuda her iki millet vekilimizin, yörenin bürokratlarının yolunu açacaklarını ve tam destek vereceklerini belirtmeleridir.

Kısaca toplantıda, Gümüşhane'nin geleceğiyle ilgili yatırımlar ve mevcut sorunların çözüm yolları ele alındı. Toplantının sonucunda eğitim ve yatırıma destek olunması, Gümüşhane'nin bir cazibe merkezi haline getirilmesi için çalışmaların hızlandırması kararı alındı.

Bu kararlar alınmaya dursun, bir yandan da bu kararlar gelecek için ümit vericidir ama benim kanaatim. Gümüşhane il olarak yükselme trendini kaybetmiş bir ildir. Bu trent ilk aşamada ancak ve ancak Üniversitenin bu ilde açılmasıyla ve fakültelerinin ve yüksek okullarının ilçelere yayılmasıyla ve buralarda eğitime yönelik yatırımların yapılmasıyla mümkün olacaktır.

İkinci olarak ta turizm yönünden yoğun bir seferberlik yapılması gerekmektedir. Kalkınmanın temelinde bu iki hamle ve yatırımdan geçmektedir. Turizm yatırımları hadi diyince yapılacak yatırımlar değildir. Toplumsal mutabakat gerektirmektedir. Yöre halkının bu yatırımın niçin yapıldığını bilmesi gerekmektedir. Bu tür yatırımların tüm bu coğrafyaya etki edeceğinin bilincinde olması gerekmektedir. Sadece yatırımcıların suyun başında olması gerekmiyor turizm işinde tüm halkın suyun başında olması gerektiği bilincinin yöredeki her bireyin taşıması gerekmektedir. Bun un içinde yöre halkının özellikle turizm bölgesi olarak gelişen bölgelere ve illere gerekirse köylere getirilip, en az bir iki gün konaklatılması yöre halkı ile temas sağlanması diyalog sürecinin başlatılması gerekmektedir. Turizmin nasıl bir yatırım olduğunu ve sonuçlarında ki gelişmenin ne veya neler olacağının mahallinde bilakis görülmeli ve turizm yatırımı yapacak yatırımcılara, bu yatırımdan pay alacak katılımcılara mutlak surette tanıtılmalı ve anlatılmalıdır. Dumansız bacalı fabrikaların bir an önce bu coğrafyada faaliyete geçmesi gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Her kim bu misyonu üstlenirse üslensin, ister siyasi olsun ister menfaati olsun biz dernek ve birey olarak destekçisi olmaya hazırız. Ancak tüm yatırımlar bir plan ve program çerçevesinde yapılmak zorundadır. Bu planın geciktirilmeden yapılmalı hedefinde şaşırtılmamsı için,

İlde öncelikli olarak Üniversite ile birlikte turizm yatırımları coğrafyamızın kurtuluşudur. Gerisi kısa dönemde ve orta vadede hayaldir. Lütfen hayallerle coğrafyamıza yön vermeyelim verdirtmeyelim. Unutmayalım ki Zigana Coğrafyası Korumaya ve Kollanmaya Muhtaçtır.   

Bu Yazi 9226 Defa Okunmustur.
Yorumlar ( 0 ) Onay bekleyen ( 0 )